Thursday, October 3, 2019

Προλήψεις και δεισιδαιμονίες





Προλήψεις και δεισιδαιμονίες  

Ούτε αθώες ούτε χαζές  

Λίστα μια προς μια και όχι μόνο.


Γιατί πολλοί άνθρωποι ειναι προληπτικοί, γρουσούζη γιατί έχουν δεισιδαιμονιες και προλήψεις στην Ελλάδα του σήμερα, θρησκεια και προλήψεις, κακό μάτι, κακός οιωνός, μάτιασμα, οι πιο γνώστες προλήψεις, προκαταληψεις και δεισιδαιμονιες.
Τελικά τι έχουν η ελληνες στην Ελλάδα του 2020.
Προλήψεις και δεισιδαιμονίες

Μαύρη γάτα – Ένας κακός οιωνός για τα προληπτικά άτομα
Προλήψεις και δεισιδαιμονίες στην Ελλάδα και τον κόσμο τον 21ο αιώνα. Όσο χαζές και επικίνδυνες μπορεί να είναι τόσο καλά κρατούν μέχρι τις μέρες μας. Υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι αποτελεί γρουσουζιά το να δουν μια μαύρη γάτα να περνάει από το δρόμο τους. Ή που φοβούνται να περάσουν κάτω από μια σκάλα. Η λίστα με τις προλήψεις και τις προκαταλήψεις είναι πολύ μεγάλη.
"Αν δεις μια μαύρη γάτα να περνάει από τον δρόμο σου μην πανικοβληθείς"  Απλά το ζώο πάει κάπου
 
Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι όταν συμπίπτει να έχουμε Τρίτη ή Παρασκευή και 13 τότε η μέρα είναι «γρουσούζικη». Τέτοιες προλήψεις και δεισιδαιμονίες εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα έστω και αν είναι εντελώς παράλογες.


Προλήψεις και δεισιδαιμονίες σε σχέση με την 13η μέρα του μήνα
[Στο τέλος του άρθρου θα βρεις την πλήρη λίστα με τις πιο γνωστές προλήψεις και δεισιδαιμονίες σήμερα και βιντεο]

Όμως πριν από αυτό ας σκεφτούμε: Γιατί μερικοί άνθρωποι κουβαλάνε πάνω τους ή στο αυτοκίνητο τους ένα φυλαχτό ή «γούρι»; Προφανώς επειδή πιστεύουν ότι αυτές οι ενέργειες ή αντικείμενα θα τους φέρουν καλή τύχη. Το βιβλίο Λεξικό των Δεισιδαιμονιών (A Dictionary of Superstitions) παρατηρεί: «Ο προληπτικός άνθρωπος πιστεύει ότι ορισμένα αντικείμενα, μέρη, ζώα ή ενέργειες είναι γούρικα (καλοί οιωνοί ή φυλαχτά) και ότι άλλα είναι γρουσούζικα (κακοί οιωνοί ή σημάδια κακοτυχίας)»

Και ενώ θα περίμενε κανείς στην σύγχρονη εποχή τέτοιες ιδέες και απόψεις να φθίνουν, η Διεθνής Έκδοση της Αμερικανικής Εγκυκλοπαίδειας (The Encyclopedia Americana) λέει σχετικά: «Σε όλους τους πολιτισμούς, μερικά παλιά έθιμα, όχι μόνο διατηρούνται και αντέχουν στον χρόνο. Επανερμηνεύονται εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία και προσλαμβάνουν καινούρια σημασία».

Αν και στον δυτικό κόσμο τα πράγματα είναι καλύτερα σε χώρες της Αφρικής της Ασίας και της Νότιας Αμερικής τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι άνθρωποι κυριολεκτικά υποφέρουν και καταδυναστεύονται από τέτοιες προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Η ύπαρξη των social media σήμερα πολλές φορές παίζει τον ρόλο του ‘’διαφημιστή’’ τέτοιων ιδεών και συνηθειών, καθώς οι άνθρωποι μοιράζονται στιγμές και γεγονότα της ζωής τους όπως το Χαλοουίν οι Αποκριές και τόσα άλλα ανά τον κόσμο…Που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε παραπάνω από ωμό marketing



Προλήψεις και δεισιδαιμονίες – Πως είναι δυνατόν να αντέχουν στο χρόνο;


Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι φυσιολογικό να πιστεύει ο άνθρωπος σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι είμαστε φτιαγμένοι να πιστεύουμε σε αυτά, ότι το έχουμε στα γονίδια μας. Ωστόσο υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν το αντίθετο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι άνθρωποι δεν γεννιούνται αλλά γίνονται προληπτικοί εξαιτίας των όσων βλέπουν ακούν και μαθαίνουν από παιδιά. Μέσα από έθιμα και παραδόσεις, ιστορίες θρύλους και παραμύθια. Δυστυχώς αυτές οι προλήψεις μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, από παππούδες και γονείς σε εγγόνια και παιδιά μέχρι και σήμερα. Αλλά και μεταξύ φίλων, συγγενών, συνεργατών, συντρόφων, κλπ…

Τις προλήψεις (προκαταλήψεις), όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συνήθειες, τις αποκτά ο άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του. 
Δεν γεννιόμαστε με τη συνήθεια να χτυπάμε ξύλο, μαθαίνουμε να το κάνουμε αυτό.

Πολλές προλήψεις και προκαταλήψεις στην Ελλάδα και παγκόσμια σχετίζονται στενά με τις θρησκείες. Εξέχοντα παραδείγματα της στενής σχέσης ανάμεσα στη θρησκεία και στη δεισιδαιμονία, αποτελούν οι δεισιδαιμονίες των Χριστουγέννων και άλλων θρησκευτικών εορτών. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η άποψη ύπαρξης και «λειτουργίας» του γνωστού Άγιου Βασίλη.

Ίσως κάποιος πει ότι είναι αθώες και ακίνδυνες, όμως κατά βάθος με φανερό ή κρυφό τρόπο επηρεάζουν/κατευθύνουν/περιορίζουν/φοβίζουν τους ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε και να αναπαράγουμε τέτοιες ιδέες και ψέματα απλά και μόνο επειδή τις ακούσαμε ή τις διδαχτήκαμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζουμε αυτά τα άχρηστα «βάρη» πάνω μας και να ζούμε με αυτά.
Το σπάσιμο ενός καθρέφτη θεωρείται γρουσουζιά και πολύ κακός οιωνός

Και εδώ μια πλήρης λίστα με προλήψεις και δεισιδαιμονίες στην Ελλάδα σήμερα

Το κακό μάτι – Πολλοί πιστεύουν ότι ένα άτομο μπορεί να «ματιάσει» ένα άλλο είτε από φθόνο είτε από υπερβολικό θαυμασμό. Ο «ματιασμένος» νοιώθει άσχημα σωματικά και ψυχολογικά. Για να αποφύγουν το κακό μάτι, όσοι πιστεύουν σε αυτό φοράνε ένα μπλε ματόχαντρα για το μάτιασμα ή ένα μπλε βραχιόλι. Οι προληπτικοί και όσοι πιστεύουν στη βασκανία δηλώνουν ότι το μπλε χρώμα διώχνει το κακό μάτι. Εκτός από το ματόχαντρο, ένας άλλος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από το κακό μάτι είναι να κρεμάσει σε μια γωνία του σπιτιού του σκόρδα.
  1. Ποδαρικό – Την πρώτη μέρα του χρόνου και σε καινούριο μαγαζί ή σπίτι κάποιος θα έπρεπε να μπαίνει μόνο με το δεξί
  2. Μαχαίρια – Δεν πρέπει να δώσεις χέρι με χέρι ένα μαχαίρι(ή ψαλίδι) σε κάποιον γιατί εάν συμβεί κάτι τέτοιο έστω και κατά λάθος θα προκύψει μεγάλος τσακωμός.
  3. Φτύσιμο(φτύσε τον κόρφο σου) – πολλοί πιστεύουν ότι το «φτύσιμο» διώχνει το κακό και την κακοτυχία. Για αυτόν τον λόγο όταν ακούνε για δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν σε άλλους φτύνουν τρεις φορές στον κόρφο τους. Επίσης πολλές φορές, για να αποτρέψει το κακό μάτι, όταν κάποιος θαυμάζει ένα μωρό ή κάνει κομπλιμέντα, επαναλαμβάνει στο τέλος τρεις φορές «φτου».
  4. «Πιάσε Κόκκινο» – Όταν δύο άτομα σε μια συζήτηση πουν συγχρόνως το ίδιο πράγμα φωνάζουν «πιάσε κόκκινο». Ύστερα πρέπει και οι δύο να βρουν ένα κόκκινο αντικείμενο δίπλα τους και να το αγγίξουν για να μην μαλώσουν στο μέλλον
  5. Τρίτη και 13 – Η γρουσούζικη μέρα πολλοί ακυρώνουν μετακινήσεις αποφάσεις ενέργειες κλπ
  6. Μάρτηδες– Βραχιολάκια του χεριού από κόκκινη και λευκή κλωστή φοριούνται στο χέρι για να μην «σε κάψει ο Μάρτης».
  7. Πέταλο – Το πέταλο του αλόγου λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη στα επαγγελματικά και τα οικονομικά.
  8. Ουράνιο τόξο – Είναι σημάδι καλής τύχης αν δει κάποιος ουράνιο τόξο.
  9. Δόντια – Όταν ένα παιδάκι βγάζει τα παιδικά του δόντια, τα πετάει στα κεραμίδια του σπιτιού του για να βγουν τα νέα δόντια γερά.
  10. Κρασί – Εάν κάποιος είναι ανύπαντρος και τελειώσει στο δικό του ποτήρι κρασί πρώτο, τότε θα καλοπαντρευτεί.
  11. Εις υγείαν (Γεια μας) – Είναι γρουσουζιά να λες εις υγείαν και να τσουγκρίζεις το ποτήρι σου, αλλά να μην πίνεις. Επίσης, είναι γρουσουζιά να τσουγκρίζεις με άδειο ποτήρι, ή με νερό.
  12. Κόκορας – Οι παλιοί πάντα σφάζανε έναν κόκορα και τον έθαβαν στα θεμέλια του σπιτιού όταν χτιζόταν, για να στεριώσει το σπίτι.
  13. Μαύρη γάτα – Αν δεις μαύρη γάτα στον δρόμο, είναι γρουσουζιά. Μικρά φυλαχτά με την μορφή μιας γάτας φοριούνται για καλή τύχη.
  14. Τελευταία μπουκιά – Αν αφήσεις την τελευταία σου μπουκιά στο τραπέζι, αφήνεις όλη τη δύναμή σου.
  15. Ρόδι – Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Κρεμούσαν στο σπίτι από το φθινόπωρο ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν: «Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!»
  16. Κουφέτα – Τα κουφέτα του δίσκου της στέψεως πιστεύεται, ότι έχουν μαντική δύναμη. Εκείνη η νέα που θα τοποθετήσει τρία κουφέτα κάτω από το μαξιλάρι της, πιθανόν να δει σε όνειρο ποιον θα παντρευτεί.
  17. Χέρια – Διώχνεις την τύχη σου όταν κρατάς με τα χέρια σου το πρόσωπό σου, όταν κάθεσαι σε τραπέζι.
  18. Μη γέρνεις τον καφέ με την παλάμη να δείχνει προς τα πάνω – Μοιάζει με τον τρόπο που ο ιερέας χύνει το δοχείο με το νερό πάνω από τον τάφο, την ώρα της κηδείας
  19. Όταν κάθεται κουκουβάγια έξω από το σπίτι, να την διώχνεις – Σημαίνει θάνατο συγγενικού σου προσώπου
  20. Αν χυθεί αλάτι στο τραπέζι, θα γίνει τσακωμός
  21. Όταν χαλάσεις φωλιά χελιδονιού, κάτι κακό θα σου συμβεί
  22. Όταν επισκέπτεσαι ένα σπίτι, να βγεις από την πόρτα που μπήκες – Αλλιώς θα χαλάσουν τα «προξενιά»
  23. Το βράδυ δεν κουβαλάς ελαιόλαδο, είναι γρουσουζιά
  24. Να μην αφήνεις τα ντουλάπια της κουζίνας ανοιχτά το βράδυ – Θα μπουν μέσα και θα γεννήσουν οι «καλικαντζαρίνες»
  25. ​Όταν πεινάσει η έγκυος γυναίκα, πρέπει να φάει το φαγητό της επιθυμίας της – Αλλιώς, βγαίνει σημάδι στο παιδί
  26. Μην περπατάς πάνω από ένα μωρό – Θα μείνει κοντό
  27. Καθρέφτης – Αν σπάσει καθρέφτης θα ακολουθήσουν εφτά χρόνια με συμφορές και δυστυχίες.
  28. Καπέλο – Δεν πρέπει να το αφήνεται πάνω στο κρεβάτι γιατί θα φέρει γουρσουζιά.
  29. Καφές – Στην Ελλάδα το χύσιμο του καφέ θεωρείται καλό σημάδι.
  30. Κουκουβάγια – Το κλάμα της κουκουβάγιας θεωρείται προμήνυμα κακών μαντάτων και ίσως θάνατος στην γειτονιά.
  31. Κουμπί – Αν βρεις στο δρόμο σου κουμπί μην το πάρεις γιατί θα σου φέρει γουρσουζιά.
  32. Νύχια – Την Τετάρτη, την Παρασκευή δεν πρέπει να κόβονται τα νύχια.
  33. Παπούτσια – Δεν πρέπει να μπαίνουν (κατά λάθος) ανάποδα γιατί φέρνουν στη ζωή μας αναστάτωση.
  34. Πεθαμένος – Όταν η καμπάνα του χωριού ηχούσε πένθιμα αναγγέλλοντας το θάνατο κάποιου ανθρώπου, οι νοικοκυρές άδειαζαν τα σταμνιά τους και έτρεχαν να προμηθευτούν με φρέσκο νερό από τη βρύση, γιατί πίστευαν πως μέσα στο παλιό έπλυνε το σπαθί του ο Χάρος.
  35. Πρωτοχρονιά – Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος καλό είναι να σπάσετε ένα ρόδι. Αυτό θα βοηθήσει να έχετε πλούσια και γλυκιά χρονιά όπως ακριβώς είναι και το φρούτο αυτό.
  36. Σκόρδο – Κρεμιέται σε περίοπτη θέση του σπιτιού για να διώχνει το κακό μάτι.
  37. Σκούπισμα – Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας έφευγε για ταξίδι δεν σκούπιζαν μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Μα ούτε και την ώρα που βασίλευε ο ήλιος σκούπιζαν.
  38. Ψαλίδι – Όταν το ψαλίδι παραμένει ανοιχτό γινόμαστε στόχος κουτσομπολιών.
  39. Ψωμί – Το ψωμί δεν πρέπει να τοποθετείται στο τραπέζι ανάποδα. Ούτε όμως να πετάμε και τα κομμάτια που μας απομένουν, γιατί θα δει ο Θεός την ασέβειά μας και θα μας τιμωρήσει με πείνα.


Άλλες προλήψεις και προκαταλήψεις στην Ελλάδα σήμερα

  • Αν σε τρώει η μύτη σου θα κλάψει.
  • Αν σε τρώει το δεξί σου χέρι θα δώσεις χρήματα.
  • Αν σε τρώει το αριστερό σου χέρι θα πάρεις χρήματα.
  • Αν σε τρώει η πλάτη σου κάποιος θα σε δείρει.
  • Αν παίζει το δεξί σου μάτι θα δεις αγαπημένο πρόσωπο.
  • Αν παίζει το αριστερό σου μάτι θα δεις κάποιον που δεν συμπαθείς.
  • Αν σφυρίζει το δεξί σου αφτί σε επαινούν, αν σφυρίζει το αριστερό σου σε κακολογούν.
  • Αν γλύφεται η γάτα σου θα σου έρθουν ξένοι.
  • Αν φτερνίζεσαι κάποιοι μιλούν για σένα.
  • Αν αφήνετε ανοιχτές τις ντουλάπες σας, θα γίνετε στόχος κουτσομπολιών.
  • Μια μπλε χάντρα κρεμασμένη στο χέρι ή το λαιμό, διώχνει μακριά το κακό μάτι.
  • Το γέλιο της Παρασκευής είναι κλάμα του Σαββάτου.
  • Αν πάρεις σαπούνι από το χέρι κάποιου θα τον μισήσεις.
  • Αν σκουπίσεις τα χέρια σου στην ποδιά κάποιου συγγενή ή φίλου θα στεναχωρηθείτε.
  • Να φοβάσαι τη γυναίκα τη δασύτριχη και τον άντρα το σπανό.
  • Αν κοιταχτείς στον καθρέφτη γύρω στα μεσάνυχτα θα δεις το χάρο σου.
  • Δουλειές που αρχίζουν Τρίτη και τελειώνουν Σάββατο δεν στεριώνουν.
  • Για να μην σπάζεις πράγματα τρίβεις τα χέρια σου με το ρούχο της κουφής.
  • Αν κάποιο παιδί την ώρα που κοιμάται τρίζει τα δόντια του, θα πεθάνουν οι γονείς του.
  • Μην βγάζεις την γλώσσα σου. Θα πέσει μαχαίρι να σου την κόψει.
  • Μην ανοιγοκλείνεις το ψαλίδι. Κόβεις τα φτερά των αγγέλων.
  • Δεν σφυρίζουν ποτέ τη νύχτα, γιατί μαζεύονται οι διάολοι.
  • Δεν κόβουν ποτέ τα νύχια σε ξένο σπίτι, ούτε τα πετάνε ποτέ στη φωτιά.
  • Δεν πετάνε ποτέ τις τρίχες μετά το κτένισμα, διότι αν τις βρει η »κακιά η μάγισσα», ίσως κάνει κάτι κακό.

Προλήψεις και δεισιδαιμονίες υπάρχουν δυστυχώς πολλές και κάθε χώρα και πολιτισμός έχει και τα δικά του. Ο καθένας ας σκεφτεί και ας βγάλει τα συμπεράσματα του…


Προλήψεις και δεισιδαιμονίες (προκαταλήψεις) σε όλον τον κόσμο και όλες τις θρησκείες

Προλήψεις(προκαταλήψεις) και δεισιδαιμονίες ανά τον κόσμο και τις θρησκείες.

Στα βίντεο βλέπουμε μερικές από τις πιο γνωστες στην Ελλαδα. και άλλα τέτοια.
Η Άννα Φόνσου κάνει μάθημα κατά των προλήψεων στον Νίκο Σταυρίδη, και πετυχαίνει όχι μόνο να διώξει τις προλήψεις από πάνω του, αλλά να τον κάνει και δάσκαλο εναντίον τους και εναντίον της αχαριστίας! Από το φιλμ "Η Παιχνιδιάρα".



Το Τρίτη και 13 είναι μία ελληνική ασπρόμαυρη κωμική ταινία, του 1963,Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται σε έναν προληπτικό εργολάβο, τον Κοσμά (Νίκος Σταυρίδης), ο οποίος θα συναντήσει έναν παλιό του συμμαθητή, τον Σωτήρη (Γιάννης Γκιωνάκης), με τον τελευταίο να του φέρνει γούρι και χαρακτηρίζοντας τον γουρλή,



Μύθοι και πραγματικότητα.


Άντε και λίγα ακόμα!! 

Δεν κάνει να περνάμε κάτω από σκάλες, δεν κάνει να πατήσουμε πάνω σε σπασμένα γυαλιά Στην Βραζιλία αν πέσει η τσάντα στο πάτωμα σημαίνει φτώχεια, στην Κίνα τα ξυλάκια για το ρύζι αν τα αφήσεις όρθια είναι γρουσουζιά.
1. Πέρασμα κάτω από μία σκάλα
Μετά από έρευνα ενός χρόνου στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, ο Oliver αναφέρει πως η δεισιδαιμονία αυτή αναφέρεται στη «σκάλα που σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον τοίχο και το έδαφος, υποδηλώνοντας την Αγία Τριάδα». Προφανώς, το πέρασμα μέσα από αυτό το τρίγωνο δείχνει ασέβεια προς την Αγία Τριάδα και επομένως φέρνει κακή τύχη. Άλλη πιθανή (και πολύ πιο απλή) εξήγηση είναι πως όπου υπάρχει σκάλα, συνήθως κάπως δουλεύει από πάνω και με το να περάσει κάποιος από κάτω μπορεί να προκληθούν διάφορα ατυχήματα, όπως να πέσει ένα σφυρί στο κεφάλι του περαστικού.

2. Μαύρη γάτα
Οι μαύρες γάτες είναι συνυφασμένες με τη μαγεία και γι' αυτό κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως φέρνουν κακή τύχη. Εντούτοις, υπάρχουν δύο παραλλαγές σε αυτή τη δεισιδαιμονία. Εάν μία γάτα περάσει από μπροστά σου θεωρείται κακή τύχη, ενώ αν έρθει προς το μέρος σου, τότε είναι καλός οιωνός. Στην περίπτωση του πρώτου σεναρίου, για να ξορκίσεις το κακό, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να φτύσεις.

3. Άναμμα 3 τσιγάρων με το ίδιο σπίρτο
Αυτή η δεισιδαιμονία προέρχεται από τους στρατιωτικούς κύκλους και χρονολογείται από τις μεγάλες εκείνες νύχτες στα χαρακώματα κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Εάν κάπνιζαν μαζί τρεις στρατιώτες, οι ελεύθεροι σκοπευτές θα τους εντόπιζαν εύκολα,» όπως υποστηρίζει ο Oliver. Εάν χρησιμοποιούσαν το ίδιο σπίρτο για να ανάψουν και τα τρία τσιγάρα, οι σκοπευτές θα παρατηρούσαν πως το σπίρτο καίει ακόμα μετά το άναμμα του πρώτου τσιγάρου και θα είχαν αρκετό χρόνο για να γεμίσουν τα όπλα τους, να στοχεύσουν και να πυροβολήσουν τον άτυχο τρίτο καπνιστή.

4. Καρότα για καλή όραση
Παρόλο που κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α, που περιέχουν τα καρότα, κάνει καλό στα μάτια, το λαχανικό από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί τέλεια όραση. Ο Oliver υποστηρίζει πως ο μύθος αυτός των παλιών γυναικών -ή η έξυπνη προσπάθεια των γονιών να κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε λαχανικά- προέρχεται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Λεγόταν ότι οι Βρετανοί πιλότοι έτρωγαν τεράστιες ποσότητες καρότων για να βλέπουν από μεγάλο ύψος και στο σκοτάδι. Η φήμη αυτή είχε εξαπλωθεί ώστε να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από το γεγονός ότι είχε εφευρεθεί το ραντάρ και χρησιμοποιούνταν κατά του εχθρού,» προσθέτει ο Oliver.

5. Σταύρωμα των δαχτύλων
Η δεισιδαιμονία αυτή έχει θρησκευτικές ρίζες. Το σταύρωμα των δαχτύλων είναι ένα είδος ιερής προστασίας γιατί τα δύο δάχτυλα, που είναι το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζουν έναν κεκλιμένο σταυρό. Το τελετουργικό αυτό για «καλή τύχη» έχει διάφορες παραλλαγές ανά τον κόσμο. Στην Ελβετία, διπλώνουν τους αντίχειρές τους και τυλίγουν τα άλλα δάχτυλά τους γύρω, αντί για το κλασσικό σταύρωμα του δείκτη και του παράμεσου.

6. Ανοιχτή ομπρέλα μέσα στο σπίτι
Η προέλευση αυτής της πρόληψης είναι απλή: ό,τι σχεδιάστηκε για έξω πρέπει να παραμένει έξω. Παρόλο που η σημερινή εκδοχή της παλιάς δεισιδαιμονίας με την ομπρέλα περιορίζεται μόνο στην «κακή τύχη», ο Oliver υποστηρίζει πως τα παλιά χρόνια ήταν πολύ πιο σκοτεινή. «Τα παλιότερα χρόνια, το άνοιγμα της ομπρέλας μέσα στο σπίτι ήταν οιωνός θανάτου,» όπως εξηγεί ο ίδιος.

7. Γεμάτος φούρνος
Πρόκειται για μια παλιά εβραϊκή δεισιδαιμονία. Εάν ένας φούρνος έμενε άδειος, η οικογένεια θα πείναγε στο μέλλον. Για να αποφύγει κάποιος την πείνα, αρκούσε να αφήσει μέσα στον φούρνο ένα κομμάτι λαδόκολλα ή ένα τηγάνι. Η δεισιδαιμονία αυτή σχετίζεται με αρχαία τελετουργικά, κατά τα οποία άφηναν φαγητό για τους θεούς του νοικοκυριού, ώστε να προστατεύουν την οικογένεια.

8. Ανάποδα εσώρουχα
Εάν κάποιος έχει μια κακή μέρα, το μόνο που χρειάζεται για να την καλυτερέψει είναι να βάλει τα εσώρουχά του ανάποδα. Ο Oliver δεν είναι σίγουρος για την προέλευση αυτής της δεισιδαιμονίας αλλά δεν θα μας κάνει εντύπωση εάν αποδειχτεί πως προέρχεται από κάποια ξέφρενη φοιτητική εστία, ως ένα είδος «παρέλαση της ντροπής».

9. Φιλί με έναν μουστακοφόρο και γάμος
Υπάρχουν πολλές δεισιδαιμονίες που σχετίζονται με το γάμο. Μία από αυτές είναι πως αν μία γυναίκα φιλήσει έναν μελαχρινό άντρα κατά τη διάρκεια ενός γάμου, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα της κάνουν πρόταση γάμου. Προσοχή όμως! Εάν μία γυναίκα φιλήσει έναν άντρα με μουστάκι και της μείνει μία τρίχα του στα χείλη της, τότε πιθανότατα η γυναίκα αυτή να μείνει ανύπαντρη.

10. Θαυμασμός βρέφους
Εάν είστε στην Κίνα και δείτε ένα πολύ όμορφο νεογέννητο μωρό, δεν θα πρέπει για οποιονδήποτε λόγο να εκφράσετε τον θαυμασμό σας. Στην Κίνα, θεωρείται μεγάλη γρουσουζιά ο θαυμασμός ενός νεογέννητου γιατί θεωρούν ότι τραβάει την προσοχή των φαντασμάτων και των δαιμόνων. Έτσι, συνηθίζεται να μιλούν με άσχημα λόγια για ένα μωρό, ώστε να κρατούν το κακό μακριά.

11. Μάσημα τσίχλας τη νύχτα
Ακόμα και αν έχετε άσχημη αναπνοή, το να μασήσετε τσίχλα μετά το δείπνο στην Τουρκία είναι κακή ιδέα. Οι Τούρκοι θεωρούν πως εάν μασήσουν τσίχλα τη νύχτα, ουσιαστικά μασάνε τη σάρκα των νεκρών.

12. Τετράφυλλο τριφύλλι
Λόγω της σπανιότητας των τετράφυλλων τριφυλλιών, εάν κάποιος βρει ένα, θεωρείται πολύ τυχερός. Σύμφωνα με τον Oliver, το σπάνιο αυτό φυτό αντιπροσωπεύει οτιδήποτε μπορεί να επιθυμήσει κάποιος: πλούτο, δόξα, αγάπη και υγεία.

13. Το γρουσούζικο 13
Ο αριθμός 13 -και η Παρασκευή και 13- θεωρούνται γρουσουζιά σε πολλά μέρη, ενώ οι ρίζες αυτής της δεισιδαιμονίας φτάνουν πίσω στη Βίβλο. Θυμηθείτε πως ο Ιησούς είχε 13 μαθητές, μέχρι που ο ένας -ο Ιούδας- τον πρόδωσε.

Ο Άλιστερ Κρόουλι αποκαλούσε τον αυτό του το θηρίο και το 13 αντιπροσωπεύει στην θρησκεια του.Παρασκευή και 13 η ταινια. κλπ.

Δυστυχώς ειναι τόσα πολλά που δεν μπορώ να τα γράψω όλα και δυστυχώς δεν τελειώσαμε ακόμα αυτά ειναι τα πιο γνωστά στης πόλης να μην πιάσουμε και λίγα πιο τοπικά ας πούμε τσης Κρήτη άντε και δυο ακόμα

  • Αστέρια.
Δεν μετρούν ποτέ τα αστέρια, γιατί θα βγάλουν μυρμηγκές.
Όταν πέφτει ένα αστέρι, κάνουν μια ευχή.

  • Το Μάη
Όλο το Μάη δεν φυτεύουν λουλούδια.
Όλο το Μάη δεν παντρεύονται οι άνθρωποι, γιατί ζευγαρώνουν οι γάιδαροι.
Τη πρωτομαγιά οι άνθρωποι πίνουν πάντα νηστικοί άβραστο γάλα, για να μη τους πιάνουν τα μάγια.
Το Μάη, αν βρουν στην εξοχή, το »πουκάμισο του όφη», το παίρνουν.
Λένε πως έχει μαγικές ικανότητες.

  • Τετάρτη και Παρασκευή.
Τετάρτη και Παρασκευή, τα νύχια να μη κόψεις
και Κυριακή να μη λουστείς, αν θέλεις να προκόψεις.


  • Βοσκός
Ποτέ δε ρωτάνε το βοσκό, πόσα πρόβατα έχει.
Όταν δύο βοσκοί, βόσκουνε τα πρόβατα συνεταιρικά και ρωτήσει ο ένας τον άλλο, μετά το μέτρημα των ζοων, πόσα είναι, η απάντηση είναι η εξής:
Ο άλλος βοσκός πάντα λέει το τελευταίο ψηφίο του αριθμού των προβάτων και ποτέ ολόκληρο τον αριθμό.
Όλα αυτά, για να μη πιάσει τα πρόβατα, γλωσσοφαγιά.



  • Παπούτσια
Ποτέ δεν πρέπει να κάθονται τα παπούτσια ανάποδα, γιατί φέρνουν γρουσουζιά.
Την ώρα που περνούν οι γερανοί και έχουν σχηματίσει το σχοινί ενώ πετάνε, εάν βάλουμε ένα παπούτσι ανάποδα, αμέσως χαλάει το σχοινί. Το ίδιο συμβαίνει αν καρφώσουμε και ένα μαχαίρι κάτω στη γη. (Ανεξήγητες και μυστήριες δυνάμεις!!)

  • Το κόλπο τση κουβέρτας

Παλαιότερα οι αρκουδιάριδες γύριζαν με την αρκούδα στα χωριά, παίζοντας το ντέφι, ενώ η αρκούδα χόρευε.
Έστρωναν όμως και μια κουβέρτα χάμω, που πάνω σε αυτή ξάπλωνε ο ασθενής. Στη συνέχεια η αρκούδα έπαιζε ένα καμπανό-πήδημα, πάνω από τον ασθενή και αυτός λέει »θα γινότανε σίγουρα καλά».

  • Τη νύχτα
Δεν ανοίγουν ποτέ τη κασέλα τη νύχτα, γιατί είναι σαν να ανοίγουν τάφο.
Δεν κοιτάζουν ποτέ το καθρέπτη τη νύχτα και ιδικά τα μεσάνυχτα.

  • Σταυροδρόμι
Όταν περνούν από σταυροδρόμι και ιδιαίτερα νυχτερινή ώρα, κάνουν το σταυρό τους.

  • Φέρνει τύχη
Φέρνει τύχη το κοκαλάκι της νυχτερίδας.
Φέρνει γούρι το ρόδι, σπάζοντας το τη πρωτοχρονιά στο κατώφλι του σπιτιού ή και σπάζοντας το η νύφη όταν πρωτοπαίρνεται στο σπιτικό της.

  • Διώχνει
Διώχνει μακριά τα κακά πνεύματα, το πρωτομαγιάτικο στεφάνι που κρεμούν στις πόρτες.
Επίσης διώχνει μακριά τη γλωσσοφαγιά, ο απήγανος.

  • Μάγια
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι συχνά συναντούσαν γυναίκες – μάγισσες γυμνές στα σταυροδρόμια και σε έρημα στενά του χωριού συνήθως νύχτα με πανσέληνο, να επικαλούνται το σατανά και το φεγγάρι για να κάνουν κακό σε κάποιον άνθρωπο.
Στο χωριό μας παλιά – οι γυναίκες κυρίως – πίστευαν πολύ τα μάγια και γι’ αυτό έκαναν συχνά αγιασμό ή πήγαιναν εσώρουχα στην εκκλησία να τα διαβάσει ο παπάς.
Λέγεται ότι στα Σπάτα υπήρχαν τέσσερις γυναίκες που έκαναν μάγια και καρφώματα και όλοι τις απέφευγαν. Η συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Σπ. Γεωργάκη («στης Κυρα Λένης») ήταν τόπος μαγείας, γι’ αυτό οι μητέρες απέτρεπαν τα παιδιά τους να περνούν από εκεί τα μεσημέρια και τα μεσάνυχτα.



Από πού ξεκινάνε όμως αυτές οι προλήψεις και γιατί τις ακολουθούμε?
Αυτό ειναι και η πιο σημαντικό ερώτημα?

Το σημαντικότερο βέβαια είναι κατά πόσο αληθεύουν ή όχι.
Στην τελική εσείς αποφασίσετε.

No comments:

Post a Comment

Τι είναι τα πνεύματα / φαντάσματα Υπάρχουν; Μια Ταξινόμηση φαντασμάτων Και Καθημερινές προτάσεις για Προστασία από πνεύματα Τα στοιχειωμένα...