Friday, January 3, 2020

Krampus

Ο Krampus ο Δαίμονας τον Χριστουγέννων. 
Τι είναι και από πού έρχεται;



Στο κάθε παράθυρο εμφανίζονται πούλιες και μπιχλιμπίδια. Εορταστική μουσική παίζει σε κάθε κατάστημα. Με αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν ήδη από τον Οκτώβριο, η εύρεση ενός αντιδείου για την ευθυμία των Χριστουγέννων γίνεται μια δελεαστική προοπτική.


Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα τα παιδιά ανυπομονούν για τον ερχομό του αγαπημένου τους Αγίου με τα δώρα. Ωστόσο στη Βόρεια Ευρώπη, ο δαίμονας Krampus κλέβει τη δόξα του Αγίου Βασίλη.


Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση της δημοτικότητας του Krampus. Αυτή η απειλητική και τερατώδης φιγούρα ξεπήδησε από την κεντροευρωπαϊκή λαογραφία. Είναι κομματάκι, μέρος-γίδα/δαίμονας και δεν θα ήταν σε θέση να φορέσει ένα καπέλο στο κεφάλι του λόγω των κέρατον του.


Ο Krampus δεν είναι ακριβώς αυτό που φανταζόμαστε όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα: Με τεράστια κέρατα, σκούρα μαλλιά και μυτερούς κυνόδοντες , βρίσκεται στον αντίποδα του Αγιου Βασίλη, φοράει μια αλυσίδα με κουδούνια και κρατάει μπαστούνι από σημύδα για να χτυπάει τα άτακτα παιδιά και να τα παίρνει μαζί του στα έγκατα της Γης.


Το όνομα Krampus προέρχεται από το "krampen", γερμανικά για το "claw". Όπως ο Άγιος Βασίλης, επισκέπτεται τα σπίτια των παιδιών. Αλλά αντίθετα από τον Σάντα, οι προθέσεις του δεν είναι καθόλου ευτυχισμένες.

Φτάνοντας στο σκοτάδι ανάμεσα στη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου και το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου (όταν αρχίζουν οι εορτασμοί στην Αυστρία και στη νότια Γερμανία), τα παιδιά θα βγουν να δουν αν η χριστουγεννιάτικη κάλτσα τους θα περιέχει δώρο (για τα καλά παιδιά) ή ένα ξύλινο μπαστούνι (για τα κακά παιδιά).



Στην σύγχρονη εποχή ο Krampus επιβιώνει ακόμα στην Αυστρία , τη Γερμανία , την Ουγγαρία , τη Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία και σύμφωνα με την παράδοση μεθυσμένοι άντρες ντυμένοι δαίμονες παρελαύνουν στους δρόμους (το λεγόμενο Krampuslauf)

Ένα άρθρο του 2015 για το Smithsonian.com περιγράφει πως τα μικρά "μπορούν να εξαφανιστούν, μέσα στο σάκο του Krampus και να απομακρυνθούν για να υποστούν βασανισμό ή και για φαγητό του Krampus".
Για εκείνους τους ιδιαίτερα αυστηρούς γονείς που αισθάνονται ότι η απαλή ψαλμωδία του St Nick δεν είναι αρκετό - σύμφωνα με την παράδοση, το χειρότερο που παίρνει σαν δώρο είναι να αφήνουν κλαδιά σε κάποιον τα παπούτσια - ο Krampus κάνει το τέλειο αντίστοιχο του St Nick .


Το "Krampusnacht" ή το "Krampus Night" είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διασκέδασης των Χριστουγέννων για μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, ο κερατωμένος τρόμος δεν είναι ένα προστιθέμενο χαρακτηριστικό στις εορταστικές εκδηλώσεις. Οι ρίζες του χαρακτήρα πηγαίνουν πίσω αιώνες και έχουν εντοπιστεί πίσω στον αρχαίο παγανισμό.


Πιστεύεται ότι είναι γέννημα ενους θρύλου της Σκανδιναβίας ο Hel, ο οποίος κυβέρνησε τον υπόκοσμο.
Το 2014, η National Geographic ανέφερε ότι ο Krampus "μοιράζεται επίσης χαρακτηριστικά με τα δαιμονικά πλάσματα στην ελληνική μυθολογία, συμπεριλαμβανομένων των σάτυρος και Φαύνος."



Πλέον ο Χριστουγεννιάτικος δαίμονας είναι αρκετά δημοφιλής την περίοδο των Χριστουγέννων στη Βόρεια Ευρώπη και αποκτά φήμη ίση με αυτή του Αγιου Βασίλη, με πολλές Βόρειες χώρες να προσπαθούν να εμπορευματοποιήσουν τη σκληρή εικόνα του Krampus πουλώντας σοκολάτες , κουκλάκια, και συλλεκτικά κέρατα.

Ίσως η καλύτερη εξήγηση του Krampus να προέρχεται από τον Γερμανό-αυστριακό ηθοποιό  Christoph Waltz. Οπού εμφανίζεται στο The Tonight Show με τον Jimmy Fallon το 2014, προσέφερε τη δική του λήψη του φαινομένου.

«Είμαστε ενα καθολικό έθνος», είπε. "Λειτουργεί για τραυματισμό ... και έτσι έχουμε Krampus!" Περαιτέρω διευκρίνιση δόθηκε με: "Πρέπει να θυμηθείτε ότι ο Sigmund Freud ήταν Αυστριακός".


Αυτός ο πρωταρχικός φόβος, που είχε τις ρίζες του σε βαθιές κοινωνικές συμβάσεις, οδήγησε τον Κράμπους να αντιμετωπίζει μια μορφή δίωξης. Η Καθολική Εκκλησία επιχείρησε την καταστολή της διάβολης εικόνας τον 12ο αιώνα.
Τότε τα πράγματα έγιναν πολιτικά. Όπως γράφτηκε από την National Geographic, "Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι φασίστες της Ευρώπης εξέφρασαν τη λύπη τους για τον Krampus ως δημιουργία των Σοσιαλδημοκρατών". Έτσι, με μια περίεργη συστροφή, η κακή φιγούρα ήταν δυνητικός εχθρός του Χίτλερ.


Αυτές τις μέρες το θέμα είναι πολύ πιο ευφυές. Τα εμπορεύματα αφθονούν για τον γούνα και ο ακροατής γνωρίζει το όνομα του Krampus χάρη στην κωμωδία φρίκης του 2015 με τον Adam Scott και τον Toni Collette.

Η αλπική παράδοση ενός «Krampus Parade» ή «Krampus Run», όπου οι άντρες κοσμούν τα κοστούμια με βάση το θηρίο, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την εύρεση δημοτικότητας στην Ευρώπη, εξαπλώνεται ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Το θέαμα έχει καλές προθέσεις στην καρδιά του. Όχι μόνο δίνει στον τοπικό πληθυσμό μια υγιή δόση εποχιακών φοβιών, αλλά και μια παγανιστική τελετουργία που υποτίθεται ότι απομακρύνει τα ψυχρά φάσματα του Χειμώνα.
Παρά την φοβερή φήμη του Krampus, το γεγονός επιδιώκει να είναι περιεκτικό. Οι πρόσφυγες στην Αυστρία, των οποίων τα παιδιά θα μπορούσαν να απολιθωθούν από τη θέα της τερατώδους παρέλασης, έλαβαν μια παρουσίαση σχετικά με αυτό το πιο μακροχρόνιο boogeymen. Αυτό ελπίζουμε να τα σκεφτεί πιο άνετα.


Φαίνεται ότι ο Krampus είναι εδώ για να μείνει. Τα παιδιά που προσπαθούν να κοιμηθούν τη νύχτα των Χριστουγέννων θα αναρωτηθούν αν αυτές οι οπλές που ακούγονται στις στέγες είναι ταράνδου ή κάτι άλλο. Αλλά όλα είναι μέρος μιας φυσικής ισορροπίας.




No comments:

Post a Comment

Τι είναι τα πνεύματα / φαντάσματα Υπάρχουν; Μια Ταξινόμηση φαντασμάτων Και Καθημερινές προτάσεις για Προστασία από πνεύματα Τα στοιχειωμένα...