Wednesday, July 1, 2020

Σύμβολα


Σύμβολα που κάποτε σήμαιναν πολύ
διαφορετικά πράγματα απ’ ο,τι σήμερα!




















Η ιστορία είναι απλή και έχει ως εξής.

Σήμερα το πρωί, τσακώθηκα με τον περιπτερά. Τσακώθηκα με τον περιπτερά, γιατί είναι χρυσαυγίτης. Βασικά ψέματα, τσακώθηκα με τον περιπτερά γιατί είναι κότα και δεν το παραδέχεται ότι είναι χρυσαυγίτης. Και μου λέει για το φρέσκο τατουάζ μέανδρο που έκανε: "Όχι ρε, ποια Χρυσή Αυγή, αυτό είναι απ' την αρχαία Ελλάδα...".

Το ξέρω, δίκιο έχει. Είναι απ' την αρχαία Ελλάδα. Μόνο που, ευτυχώς ή δυστυχώς, κάποια σύμβολα αλλάζουν μέσα στα χρόνια. Και για να καταλάβεις δηλαδή, "φίλε μου" περιπτερά, τσέκαρε εδώ. Θα 'κανες ποτέ τατουαζάκι "σβάστικα" και θα 'λεγες: "Α, όχι, δεν είμαι ναζί, αυτό είναι απ' την Ινδία...". Ναι, ναι, αυτό λέω κι εγώ...

Άπειρο


Αυτό το κυματιστό, ξαπλωμένο οκτάρι, γεννήθηκε στο Θιβέτ και την Ινδία, και συμβόλιζε τη δυαδικότητα και την ένωση του άνδρα με τη γυναίκα. Δυαδικότητα. Άνδρας+Γυναίκα. Και κατέληξε στο άπειρο! 

Σβάστικα


Τα παλιά καλά χρόνια της, η σβάστικα στην Ελλάδα ήταν ένα απ' τα σύμβολα του Δία,
Ενω στην Ασία συμβόλιζε τον θεό Βισνού, στους βόρειους παγανιστές το σφυρί του Θωρ (κι αν το σκεφτείς, βγάζει πολύ νόημα). 
Σε όλους τους λαούς, μέσες-άκρες η σημασία της ήταν: τύχη, πλούτος, γονιμότητα. 
Οπότε, διόλου τυχαίο δεν είναι που διακοσμεί την είσοδο του νομισματικού μουσείου Αθηνών. Ωστόσο... αν δεις κάποιον σήμερα να τη φοράει στο δρόμο,
ε, μάλλον δεν το κάνει για να πιάσει το λαχείο.



Πεντάλφα


Μακριά από τράγους, σατανάδες και χέβι μέταλ, η πεντάλφα 
συμβόλιζε την τελειότητα για τους μαθητές του Πυθαγόρα, 
αφού κρύβει μέσα της τα 5 στοιχεία του κόσμου, αλλά και τη χρυσή τομή. Για τους υπόλοιπους αρχαίους Έλληνες ήταν σημάδι της Αφροδίτης, ενώ οι πρώτοι χριστιανοί συμβόλιζαν μ' αυτή τα πέντε καρφιά του Ιησού. Ο διάολος μπήκε στο παιχνίδι τον 19ο αιώνα, αλλά από τότε... ποιος είδε την πεντάλφα και δεν τη φοβήθηκε!

Σήμα της Νίκης


Αυτή η κολόνια κρατάει απ' τον εκατονταετή πόλεμο και φυσικά (όπως κάθε πράγμα εριστική τρολιά που αξίζει τον κόπο) ξεκίνησε απ΄τους Άγγλους. Ήταν τακτική του γαλλικού στρατού, εκείνη την περίοδο, όποτε συλλαμβάνει Άγγλους τοξότες να τους κόβει τα δύο δάχτυλα που τραβάνε το τόξο, ώστε να τους καταστήσει άχρηστους στη μάχη. Οι Άγγλοι λοιπόν, κάθε που έβρισκαν Γάλλο, του έδειχναν ανοιχτά τα δύο δάχτυλα για να ξέρει πως, όπου να 'ναι, θα τον... νικήσουν! Περισσότερο κάτι σαν "είμαστε ακόμα ζωντανοί" μου φαίνεται εμένα.


 Bluetooth


Το "μπλε δόντι" που λέγαμε μικροί (τι, μόνο εγώ το 'λεγα;), καμία σχέση δεν έχει με την ασύρματη ανταλλαγή δεδομένων, έχει όμως πραγματικά να κάνει με δόντι. Και συγκεκριμένα με το δόντι του βασιλιά των Δανών και Νορβηγών, Harald "Bluetooth" Gormsson. Ο Χάραλντ ο "κυανοδόντης" (σε ελεύθερη μετάφραση) ένωσε τους Σκανδιναβούς, όπως η "Bluetooth" ένωσε τους υπολογιστές - τουλάχιστον έτσι το σκέφτηκε ο ιδρυτής της εταιρίας, Τζιμ Κάρνταχ. Και για σύμβολο διάλεξε τον συνδυασμό των αρχαίων ρούνων που αντιπροσώπευαν τα αρχικά του βασιλιά. Βασιλικό το λόγκο.

Καρδoύλα


Την πρώτη φορά που είδες πραγματική καρδιά (σε φωτογραφία, ελπίζω!), σίγουρα αναρωτήθηκες: "Γιατί τη συμβολίζουμε έτσι, δεν μοιάζει καθόλου...". Λοιπόν, ξέρεις με τι μοιάζει πολύ το σύμβολο της καρδιάς; Με τους σπόρους του φυτού "σίλβιο" τους οποίους οι Ρωμαίοι κατάπιναν σαν πασατέμπος, για την... αντισυλληπτική τους δράση! Τώρα, πώς περάσαμε απ' την αντισύλληψη στα ρωμαϊκά όργια, στο απόλυτο σήμα αγνού συναισθήματος, αυτό είναι άγνωστο. Σκέψου πάντως ότι, με κάθε καρδούλα που 'χεις στείλει ως τώρα στο "έτερον ήμισυ" περνάς κι ένα πολύ σοφιστικέ μήνυμα υπέρ της "προστασίας" στο σεξ.
Παντός τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση πως “η αγάπη κατοικεί στην καρδιά”, όλοι γνωρίζουν ότι το σχήμα της καρδιάς μας δε μοιάζει και πολύ με το σύμβολο που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του συμβόλου:

  • Όταν οι κύκνοι φλερτάρουν, πλησιάζουν ο ένας τον άλλον στη μέση της λίμνης και σχηματίζουν με τους λαιμούς τους, κάτι που μοιάζει με το σύμβολο που χρησιμοποιούμε και εμείς σήμερα. Σε πολλούς πολιτισμούς, τα πτηνά αυτά αντιπροσωπεύουν την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωση, αφού έχουν έναν και μοναδικό σύντροφο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

  • Μια άλλη θεωρία λέει πως στην αρχή αντιπροσώπευε τη γυναικεία μορφή. Οι υποστηρικτές πιστεύουν πως απεικονίζει τον γυναικείο πύελο. Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν πολλή σημασία στο μέλος της γυναικείας ανατομίας και κατασκεύασαν έναν ιδιαίτερο ναό για τη θεά Αφροδίτη. Ήταν μοναδικός, αφού ήταν ο μόνος ναός του κόσμου όπου λατρεύονταν οι γλουτοί. Ναι, καλά διαβάσατε!
  • Υπάρχει και μια θεωρία που λέει πως αντιπροσωπεύει το σχήμα ενός φύλλου κισσού. Οι αρχαίοι Έλληνες περιλάμβαναν συχνά φύλλα κισσού στις ζωγραφιές των βάζων που παρουσίαζαν το Διόνυσο, το θεό του κρασιού και προστάτη του πάθους.

Ανάποδος Σταυρός


Εδώ κι αν έχει πέσει μπέρδεμα. Βλέπεις, μπορεί να χρησιμοποιείται σήμερα ως αντιχριστιανικό σημάδι, όμως στην πραγματικότητα ο ανάποδος σταυρός ήταν το σύμβολο του αγίου Πέτρου (σταυρώθηκε ανάποδα γιατί δεν θεωρούσε τον εαυτό του άξιο να πεθάνει σαν τον Ιησού). Κι απόδειξη για όλα αυτά, η ύπαρξη ανάποδου σταυρού στον παπικό θρόνο. 


Plus | Like

To like στην πραγματικότητα δεν άλλαξε σημασία, άλλαξε απλώς βαρύτητα. Έσκασε μύτη για πρώτη φορά στη ρωμαϊκή αρένα, εκεί που ο Καίσαρας έκανε... like σ' όποιον μονομάχο ήθελε να κρατήσει στη ζωή, παρόλο που αυτό είχε χάσει τη μάχη. Αντίστοιχα, αν έκανε "diss" (με τον αντίχειρα κάτω), τον μονομάχο τον έτρωγε η μαρμάγκα. Εκεί να δεις αλήθεια που 'χε η φράση: "Όλη μου η ζωή για ένα like...".



Το σύμβολο της ιατρικής



Δεν το γνωρίζουν πολλοί, όμως το σύμβολο αυτό υιοθετήθηκε αρχικά, κατά λάθος.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Ερμής διέθετε μία μαγική ράβδο, το κηρύκειο, που έμοιαζε με το σύμβολο που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το κηρύκειο είχε μεν τη δύναμη να σταματήσει κάθε διαφορά και να συμφιλιώσει τους εχθρούς, όμως δεν είχε καμία σχέση με την ιατρική.

Η αλήθεια είναι πως περισσότερα από 100 χρόνια νωρίτερα, οι γιατροί του αμερικάνικου στρατού μπέρδεψαν το κηρύκειο με τη ράβδο του Ασκληπιού, που έμοιαζε, αλλά είχε μόνο ένα φίδι και όχι φτερά. Αφού ο Ασκληπιός ήταν ο θεός της θεραπείας και της ιατρικής, κατανοούμε το λάθος τους. Στη συνέχεια, το σύμβολο αυτό εδραιώθηκε και αντιπροσωπεύει πια το ιατρικό απόρρητο.


ΙΧΘΥΣ 


Στα πρώτα χρόνια των διωγμών του χριστιανισμού το σύμβολο αντικατάστησε τον σταυρό, λειτουργώντας ως το τέλειο επικάλυμμα της χριστιανικής ταυτότητας. Η λέξη ήταν η ακροστιχίδα της φράσης: *Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρα* Τον δεύτερο αιώνα ο θεολόγος Tertullian το ερμήνευε ως εξής: “Είμαστε μικρά ψάρια με την εικόνα το Κυρίου μας, ΙΧΘΥΣ που γεννήθηκε στο νερό. 
Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το σύμβολο πολύ πριν τους Χριστιανούς. 
Σύμφωνα με μία παλιά ιστορία, όταν ένας χριστιανός συναντούσε έναν άγνωστο στον δρόμο, ζωγράφιζε ένα τόξο από το ψάρι στην σκόνη. 
Εάν ο άλλος ζωγράφιζε το άλλο τόξο, σχηματίζοντας το ψάρι, τότε καταλάβαιναν ότι ήταν και οι δύο ομόθρησκοι. 
Επικριτές του συμβόλου ισχυρίζονται ότι είναι κακόγουστο, προσδίδοντάς του ένα παγανιστικό χαρακτήρα, συμβολίζοντας την γονιμότητα η πιο συγκεκριμένα το γεννητικό όργανο της γυναίκας. 
Οι πρώτοι χριστιανοί κατάφεραν να μετατρέψουν ένα ήδη ισχυρό σύμβολο σε ένα σύμβολο της επικοινωνίας της πίστης τους ερμηνεύοντάς το δημιουργικά.

To Αιγυπτιακό σύμβολο Ankh - ανκ 
Είναι ένα αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο της ζωής.

«Η ανώτερη μύηση τελειώνει με την ενσάρκωση της ερώτησης κατά πόσον υπάρχει κάτι που υπάρχει….Ενίοτε εγώ ο ίδιος, που θα έπρεπε να έχω φτάσει στο ανώτερο σκαλοπάτι μύησης, ρωτάω αυτό που είναι επέκεινα του Θεού, αν όλοι αυτοί οι Θεοί και όλα αυτά τα άστρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από οπτασίες του εαυτού τους, οι απέραντες λησμονιές της αβύσσου».
Fernando António Nogueira de Seabra Pessôa


Το «Αν» επίσης αποκαλείται Ανκι στη Σουμέρια, που είχαν τον ίδιο πολιτισμό με τους Αιγυπτίους. Άνκι είναι η σωστή γραφή του Ένκι.
Το Ankh - 
Άνκι είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της αρχαίας Αιγύπτου. Το ονόμαζαν Κλειδί της Ζωής, κλειδί των Μυστηρίων της Φύσης και αντιπροσωπεύει την Αιώνια ζωή. Το χρησιμοποιούσαν για να «ανοίγουν» πόρτες ανάμεσα στον ορατό (ύλη- σταυρός ) και τον αόρατο (πνεύμα-κύκλος) κόσμο.
Αναπαριστά την ανατολή του ήλιου, με την θηλιά στο άνω μέρος να συμβολίζει τον ήλιο που προβάλει πάνω από τον ορίζοντα, ο οποίος αναπαριστάται με την κάθετη στήλη, όπως επίσης και με την πορεία του ήλιου.

Οι οριζόντιες γραμμές αναπαριστούν το συνδυασμό της θηλυκής και αρσενικής ενέργειας και η άνω θηλιά συμβολίζει τον ήλιο στον ορίζοντα συμβολίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την κυκλική ροή του χρόνου, την ταύτιση του σημείου της αρχής και του τέλους στον κύκλο (ουροβόρο) την αναγέννηση.

Υπήρξε το σύμβολο της πνευματικής και σωματικής ανάτασης των ανθρώπων, εκφράζοντας τον πρώτο χαιρετισμό της ημέρας με απλωμένα χέρια και το κεφάλι ψηλά. Οι θεοί συχνά κρατούν ένα Ankh κοντά στα χείλη κάποιου, αυτό σημαίνει την πρόσφορα: «της ανάσας της ζωής», η ανάσα που θα χρειαστεί στην μετέπειτα ζωή…

Όσο για το εξατομικευμένο ανθρώπινο ον, αναφέρεται στη διαφορά ανάμεσα στη φυσική (σταυρός) και την πνευματική (κύκλος) ύπαρξη. Ο κύκλος αντιπροσωπεύει την τελειότητα, τον πνευματικό κόσμο ή την Αιωνιότητα. Ο σταυρός αντιπροσωπεύει το ενσαρκωμένο Πνεύμα ή τον Εκδηλωμένο Κόσμο...

Παρατηρήστε επίσης την ομοιότητα που φέρει το σύμβολο του Ankh προς το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, το οποίο γεννά την ζωή..




Επίσης επίσης την ομοιότητα που φέρει και με το αστρολογικό σύμβολο της Αφροδίτης…. 

Το σύμβολο της Αφροδίτης είναι ένας κύκλος γύρω από ένα σταυρό: ο κύκλος του πνεύματος που επισκιάζει το σταυρό της ύλης-προσωπικότητας. ..


Πολλές άλλες έννοιες έχουν δοθεί κατά καιρούς στο σύμβολο. Η φυσική ζωή στην Γη, η αιώνια ζωή στον παράδεισο, η αθανασία ακόμη και αναγέννηση. Επίσης συμβόλιζε μακροζωία και καλοζωία δια τον βασιλιά. Επίσης ζωγράφιζαν το σύμβολο στον τάφο για να υποδηλώσουν το πέρασμα στον άλλο κόσμο και εξασφάλιζε την προστασία από συγκεκριμένους θεούς. Ήταν τόσο δυνατό σύμβολο που συχνά χρησιμοποιούνταν για ονομασία πραγμάτων ή ανθρώπων. 


Τι συμβολίζει το μάτι που περικλείεται σε τρίγωνο;  Τι σχέση έχει με τη μασωνία και «το τρίτο μάτι του Σίβα»



Η εικόνα του ματιού, λόγω της σπουδαιότητάς του ως αισθητηρίου οργάνου, συμβολίζει για όλους σχεδόν τους λαούς το θείο μάτι που βλέπει τα πάντα. Στην αρχαιότητα το μάτι εμφανιζόταν συνήθως ως αναπαράσταση του...
θεού Ήλιου.


Στην Αγία Γραφή γίνεται λόγος για τον "οφθαλμό του Θεού", ο οποίος εκπροσωπεί την πανταχού παρουσία και παντογνωσία ("πανταχού παρών και τα πάντα πληρών"). Μετά την Αναγέννηση στη χριστιανική εικονογραφία το μάτι σχεδιάστηκε μέσα σε τρίγωνο ως ρητή αναφορά στο μυστήριο της Αγίας Τριάδας.

Το ισόπλευρο τρίγωνο είναι το αντίστοιχο γεωμετρικό σχήμα του αριθμού 3, που αντιπροσωπεύει την τελειότητα. Μέσα στο τρίγωνο εμφανιζόταν συχνά και το εβραϊκό όνομα του Θεού, Γιαχβέ ή J.H.W.H.

Το μάτι μέσα στο τρίγωνο εντάσσεται στη συνέχεια στη μασονική εικονογραφία. Οι μασόνοι τού αποδίδουν διττό συμβολισμό: σε φυσικό επίπεδο συμβολίζει τον Ήλιο και σε πνευματικό επίπεδο τον Μέγα Αρχιτέκτονα του σύμπαντος (του Θεού δηλαδή),  Η βάση του τριγώνου αναπαριστά τη Διάρκεια και οι πλευρές το Έρεβος και το Φως.










ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ


No comments:

Post a Comment

Τι είναι τα πνεύματα / φαντάσματα Υπάρχουν; Μια Ταξινόμηση φαντασμάτων Και Καθημερινές προτάσεις για Προστασία από πνεύματα Τα στοιχειωμένα...