Wednesday, July 31, 2019

Αυτόματης γραφής μέρος 1


Το Φαινόμενο της αυτόματης γραφής…


Από τη Βικιπαίδεια,
Αυτόματη γραφή είναι ένας τρόπος γραφής κατά τον οποίο η σκέψη εκφράζεται ελεύθερα και αυτόματα, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς από τους κανόνες της λογικής και ηθικής. Τον όρο καθιέρωσε ο Γάλλος λογοτέχνης Αντρέ Μπρετόν στο Πρώτο Μανιφέστο του υπερρεαλισμού (σουρεαλισμού) που δημοσίευσε το 1924. Μέσα από την αυτόματη γραφή οι Υπερρεαλιστές ζήτησαν να βρουν ασυνήθιστους τρόπους έμπνευσης και άμεση επαφή με το υποσυνείδητο. Θέλησαν να απελευθερώσουν την φαντασία από τα δεσμά των λογικών και των λογοτεχνικών κανόνων και να βγάλουν τη λογοτεχνία από το αδιέξοδο που είχε φτάσει με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί Έλληνες ποιητές της Γενιάς του Τριάντα δέχτηκαν την επίδραση του Υπερρεαλισμού όπως ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Νίκος Εγγονόπουλος.
Ένας ερωτευμένος διαβίβαζε τις επιθυμίες του και ομιλούσε με την αγαπημένη του από το υπερπέραν, παρά το γεγονός ότι είχε πεθάνει πριν από 15 χρόνια. Το μεταφυσικό αυτό φαινόμενο είχε αναστατώσει την αγγλική κοινή γνώμη, αλλά και τους επιστημονικούς κύκλους, οι οποίοι αδυνατούσαν να δώσουν μια εκλογικευμένη εξήγηση, αν και διαπίστωσαν πέρα από κάθε αμφιβολία, το εκπληκτικό φαινόμενο.




Ηρωίδα της υπόθεσης ήταν η Grace Rosser, γνωστή ζωγράφος, η οποία δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τον πνευματισμό και τα μέντιουμ. Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε μνηστευθεί με τον Gordon Burdick, διευθυντή ενός εφοπλιστικού οίκου του Βανκούβερ, αλλά δεν είχαν κατορθώσει να παντρευτούν ποτέ, γιατί εν τω μεταξύ είχε κηρυχθεί ο πόλεμος.

Τελικά, ο Gordon πέθανε αιφνιδιαστικά και η Grace κατέρρευσε από τον ξαφνικά χαμό του αγαπημένου της. Μετά από 15 μήνες από τον θάνατό του, η Grace αισθάνθηκε μια μέρα, ενώ έγραφε, κάποια αόρατη δύναμη να κατευθύνει το χέρι της και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η δύναμη αυτή προερχόταν από τον νεκρό μνηστήρα της.



Η Grace γράφοντας επιστολή στον νεκρό μνηστήρα της.

Η Grace έκτοτε επικοινωνούσε διαρκώς μαζί του μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων και η ίδια ισχυριζόταν ότι η σχέση τους ήταν σχεδόν τόσο τέλεια, όσο και όταν ήταν ζωντανός.

Η αποκάλυψη αυτής της μυστηριώδους κατάστασης αντιμετωπίστηκε αρχικά με επιφυλακτικότητα εκ μέρους των επιστημόνων, που θέλησαν να εξακριβώσουν το παράδοξο γεγονός.

Bert Hellinger

Ο επιφανής γραφολόγος και ψυχολόγος Bert Hellinger, ο οποίος εξέτασε σχολαστικά μακροσκελείς επιστολές γραμμένες με το χέρι της Grace Rosser, αλλά κατ’ εντολήν του νεκρού αρραβωνιαστικού της, αποφάνθηκε μετά βεβαιότητας ότι ο γραφικός χαρακτήρας ανήκε στον αποθανόντα Gordon Burdick.
Την ώρα της πραγματογνωμοσύνης των ειδικών και παρουσία δημοσιογράφων, η Grace επικοινώνησε και πάλι με τον νεκρό μνηστήρα της και μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, άρχισε να γράφει το παρακάτω μήνυμα αυτή τη φορά με τον δικό του γραφικό χαρακτήρα: «Είμαι και πάλι μαζί σου. Πρέπει να φέρουμε εις πέρας την εργασία αυτή, γιατί είναι πολύ σημαντική. Ο κόσμος πρέπει να πληροφορηθεί την αλήθεια για τη ζωή και τον θάνατο. Υπάρχει μόνο μια ζωή, η οποία είναι αιώνια και ο θάνατος είναι ανύπαρκτος».



Η Grace απλώς στηρίζει την πένα ανάμεσα στα δάχτυλά της κι εκείνη γράφει μόνη της. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε ενώπιον δημοσιογράφων και επιστημόνων.


Μετά από το πείραμα, ο Δρ. Hellinger δήλωσε: «Από επιστημονική άποψη, αυτό είναι αδύνατον! Αλλά, το είδαμε να συμβαίνει και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη. Η περίπτωση της απάτης και της πλαστογραφίας πρέπει να αποκλεισθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τεράστια προσοχή και φροντίδα. Αντιθέτως, το μήνυμα αυτό γράφτηκε ταχύτατα και ενώπιόν μας. Έκανα τη σύγκριση με 20 ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γραφικού χαρακτήρα του Gordon Burdick, στηριζόμενος σε επιστολές που είχε γράψει όσο βρισκόταν στη ζωή. Από αυτά, τα 16 ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επαναλαμβάνονται συνεχώς στα μηνύματά του από το υπερπέραν. Το γεγονός αυτό αποτελεί τελεσίδικο αποδεικτό στοιχείο».



Ο Δρ. Hellinger, εξετάζοντας τον γραφικό χαρακτήρα που αποδιδόταν στον Gordon Burdick

Η Grace Rosser ήταν μια καλλιτέχνιδα με φιλελεύθερο και πρωτοποριακό πνεύμα, μια καλή χριστιανή, που πήγαινε τακτικά στην εκκλησία και που δεν πίστευε στον πνευματισμό. «Ειλικρινώς, η κατάσταση αυτή με φέρνει σε δύσκολη θέση, αν αναλογιστεί κανείς τις πεποιθήσεις μου», συνήθιζε να λέει.
Εν τούτοις, έζησε όλη της τη ζωή, έχοντας ως συντροφιά το πνεύμα του αγαπημένου της, με τον οποίο εξακολουθούσε να επικοινωνεί. Για να μην εγκαταλείψει τον λατρεμένο της Gordon, η Grace δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Η είδηση και το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», στις 29/11/1958


No comments:

Post a Comment

Τι είναι τα πνεύματα / φαντάσματα Υπάρχουν; Μια Ταξινόμηση φαντασμάτων Και Καθημερινές προτάσεις για Προστασία από πνεύματα Τα στοιχειωμένα...