Tuesday, July 9, 2019

Φαντάσματα

«POLTERGEIST» στα Γερμανικά σημαίνει «θορυβώδες (ή θορυβοποιό) πνεύμα» και έχει καθιερωθεί σαν διεθνής όρος, με τον οποίο εννοούνται μυστήρια φαινόμενα, που επειδή δεν έχουν κάποια εμφανή φυσική εξήγηση, αποδίδονται σε ανήσυχα πνεύματα – φαντάσματα ...

Στην λαογραφία και την παραψυχολογία, το poltergeist, είναι ένα είδος φαντάσματος, μία υπερφυσική οντότητα, μία ανεξήγητη δύναμη, στην οποία αποδίδονται φαινόμενα που δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια κι΄ έτσι παραδοσιακά, θεωρούνται σαν ενοχλητικά πνεύματα που «στοιχειώνουν» ένα συγκεκριμένο άτομο ή τοποθεσία.

Από το μακρινό παρελθόν μέχρι τις μέρες μας υπάρχουν αμέτρητες αναφορές για φαινόμενα Poltergeist, επειδή όμως οι περισσότερες απ΄ αυτές μένουν στην αφάνεια, ή το πολύ να απασχολήσουν κάποιες τοπικές εφημερίδες, χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να τις ανακαλύψει.

Τα poltergeists έχουν βίαιη συμπεριφορά και συχνά η δραστηριότητά τους επικεντρώνεται σε ένα άτομο. Οι εκδηλώσεις τους στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι παρόμοιες με τα κλασσικά χαρακτηριστικά που εμφανίζει ένα στοιχειωμένο σπίτι, αλλά αυτό που τα διαχωρίζει είναι η επιθετικότητά τους.

Τα πιο συνηθισμένα «σημάδια» παρουσίας τους είναι :
- Ηλεκτρικές «διαταραχές» ή ηλεκτρικές συσκευές που δουλεύουν μόνες τους

- Ανεξήγητοι θόρυβοι, μακρόσυρτοι ήχοι, ξυσίματα ή χτυπήματα στους τοίχους

- Μετακινήσεις, αιωρήσεις, καταστροφές, εξαφανίσεις – επανεμφανίσεις αντικειμένων

- Παράξενες ή ασυνήθιστες μυρωδιές

- Ανεξήγητες ανατριχίλες / ρίγη

- Αδικαιολόγητη ψύχρα / ψυχρά ρεύματα αέρα

- Φυσικές επιθέσεις

Παραψυχολόγοι όπως ο N. Fodor και ο W.G.Roll υποστήριξαν ότι η δραστηριότητα poltergeist μπορεί να εξηγηθεί με την ψυχοκίνηση, ενώ κάποιοι συνάδελφοί τους θεωρούν ότι αυτά τα «περίεργα» φαινόμενα, προκαλούνται με έναν ανεξήγητο τρόπο, από κάποια άτομα που έχουν υποστεί ψυχολογικό τραύμα.

Σύμφωνα με μία διαφορετική προσέγγιση - ερμηνεία του φαινομένου, πρόκειται για ισχυρή αρνητική ενέργεια που δεν υποχωρεί μετά από το θάνατο κάποιου που ήταν φορέας της. Υποστηρίζεται δηλαδή ότι οι αρνητικές συγκινήσεις μπορούν να έχουν τέτοια ισχύ, που να είναι ικανές να δημιουργήσουν από μόνες τους μία οντότητα, η οποία δρα πλέον ανεξάρτητα και μετά το θάνατο του ανθρώπου, μέσω του οποίου είχε δημιουργηθεί.

Από την άλλη, διάφοροι ερευνητές όπως οι Christofer, Lambert, Persinger, Turner, κ.ά πιστεύοντας ότι τα φαινόμενα poltergeist δεν έχουν παραφυσική χροιά, επιχείρησαν με ορθολογιστικές εκτιμήσεις να τα αποδώσουν σε

- σφαιρικές αστραπές

- σεισμική δραστηριότητα

- στατικό ηλεκτρισμό

- ηλεκτρομαγνητικά πεδία

- ιονισμένο αέρα

- ασυνήθιστα αέρια ρεύματα

- κίνηση υπογείων υδάτων ή και σε

- κατασκευασμένες ιστορίες

Αν και τα περιστατικά poltergeist όπως προαναφέρθηκε είναι πάρα πολλά (με την πλειοψηφία τους να μην είναι καν καταγεγραμμένα), παραθέτουμε ενδεικτικά δύο από αυτά τα οποία και θεωρούνται από τα πιο σημαντικά.

Ν. Υόρκη – 1958


Tο βιβλίο «The Trouble» του Alvin Schwartz είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σε ένα προάστιο της Ν. Υόρκης το 1958, όπου μία οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με παραφυσικές μετακινήσεις αντικειμένων. Τα καπάκια ξεβιδώνονται από τα μπουκάλια, πορσελάνινες κούκλες αιωρούνται, ανθοδοχεία και λουλούδια μετακινούνται από τόπο σε τόπο. Ειδικοί και παραψυχολόγοι κλήθηκαν να ερευνήσουν την υπόθεση, αλλά παρά την εκτεταμένη έρευνα, ποτέ δεν βρήκαν τι προκάλεσε την περίεργη δραστηριότητα.

Η τελική εκτίμηση των παραψυχολόγων, ήταν ότι πιθανότατα τα φαινόμενα να οφείλονταν σε ψυχοκίνηση, που προερχόταν από τον έφηβο γιο της οικογένειας. Σύμφωνα με τον Schwartz, αυτή η εκδοχή ήταν η μόνη που δεν μπορούσαν να αποκλείσουν, αν και δεν είχαν την δυνατότητα να την αποδείξουν.

Λονδίνο - 1977


Η περίπτωση του poltergeist του Enfield στο Λονδίνο, αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παγκοσμίως στον χώρο του "ανεξήγητου". Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν την περίοδο από τον Αύγουστο 1977 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1978 σε ένα σπίτι της οδού Green Street με πληθώρα ανεξήγητων υπερφυσικών φαινομένων που περιελάμβανε παράξενες φωνές, ιπτάμενα αντικείμενα, αιωρήσεις, χτυπήματα που φαίνονταν να έρχονται εκτός σπιτιού αλλά και «από το εσωτερικό των τοίχων», μετακίνηση επίπλων, μετεωρισμός των κατοίκων του σπιτιού, γαβγίσματα ανύπαρκτων σκυλιών ακούγονταν από δωμάτια, τζάκια ξεριζώνονταν από τους τοίχους …

Μάρτυρες των γεγονότων που συνεχίζονταν για μήνες, ήταν η Πέγκυ Χόντγκσον με τα τέσσερα παιδιά της που κατοικούσαν στο σπίτι, αλλά και δεκάδες ακόμη άνθρωποι, αστυνομικοί, γείτονες και δημοσιογράφοι. Μάλιστα χαρακτηριστική ήταν η σκηνή κατά την οποία, τουβλάκια Lego άρχισαν να πετούν στον αέρα και ένα απ΄ αυτά χτύπησε πάνω από το μάτι τον φωτορεπόρτερ της αστυνομίας … Τα φαινόμενα εξασθένισαν μετά την επίσκεψη ενός ιερέα στο σπίτι, αν και δεν εξαφανίστηκαν εντελώς.

(ΣΗΜ. H εισαγωγική εικόνα του άρθρου μας προέρχεται απ΄το περιστατικό του Enfield και αναφέρεται σαν πραγματική, αν και θεωρούμε βέβαιο ότι πρόκειται για στημένη φωτογραφία, προκειμένου οι δημοσιογράφοι να προβάλλουν κάποιο «ντοκουμέντο»)

Μία νέα επιστημονική έρευνα, έγινε πρόσφατα προκειμένου να αξιοποιήσει τα στοιχεία από την περίπτωση του Enfield και να ερευνήσει αν είχε σημειωθεί ή όχι, παραφυσική δραστηριότητα.

Η έρευνα - που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών - καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι οι καταγραφές που υπάρχουν από το poltergeist στο σπίτι της οδού Green Street στο Enfield, είναι απίθανο να προκλήθηκαν από άνθρωπο! Τα ηχητικά ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες, αναλύθηκαν για πρώτη φορά λεπτομερώς και οι ήχοι από τα χτυπήματα στους τοίχους και στα έπιπλα συγκρίθηκαν με αντίστοιχους ήχους που δημιουργήθηκαν από ανθρώπινη πηγή κάτω από επιστημονικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ανεξήγητοι ήχοι στο Enfield δεν παράγουν κανονικά ηχητικά κύματα …

ΆΠΟΨΗ.

Τα poltergeist υπάρχουν και κατά βάση δεν είναι τίποτα περισσότερο από παγιδευμένες ψυχές οι οποίες δεν έχουν ακολουθήσει την πάρια τους είτε γιατί έχουν κάτι εγκρεμέ η κάτι ατελείωτο και πολλές φόρες ειναι υπερπροστατευτικη στον χώρο τους

Υπαρχή και η παρερμήνευση του κόσμου του poltergeist με δαιμονική οντότητα και τα θεωρούν ίδια

Αναμφισβήτητα όμως, ο μεγάλος αριθμός περιστατικών «poltergeist» περιέχει απ΄ όλα. Περιέχει απόλυτα πραγματικά περιστατικά με δραστηριότητες οντοτήτων, περιστατικά που έχουν φυσική εξήγηση και εσφαλμένα θεωρήθηκαν σαν παραφυσικά, περιστατικά που έμειναν αναπάντητα στον χρόνο, μέχρι και στημένες απάτες, με βασικό σκοπό την δημοσιότητα








No comments:

Post a Comment

Τι είναι τα πνεύματα / φαντάσματα Υπάρχουν; Μια Ταξινόμηση φαντασμάτων Και Καθημερινές προτάσεις για Προστασία από πνεύματα Τα στοιχειωμένα...